Koncert k nedožitým 96. narozeninám prof. Zuzany Růžičkové se uskutečnil 16. 1. 2023 od 19:30 v Sále Martinů Lichtenštejnského paláce v Praze.

Program:

Matouš Zukal – klavír

Robert Schumann: Sonáta č. 2 g moll, op. 22
Viktor Kalabis: Akcenty, op. 26, cyklus klavírních výrazových studií

Matouš Zukal je laureátem ceny Nadačního fondu Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové.

Kristýna Kůstková – soprán, Ahmad Hedar – klavír

Viktor Kalabis: Ptačí svatby, op. 5
Bohuslav Martinů: Písničky na dvě stránky, H 302
Manuel de Falla: Siete canciones populares españolas 

Recenze Aleny Sojkové pro Klasiku+: Začal rok Viktora Kalabise
Recenze Marty Tužilové pro Harmonii:
Projekt Kalabis100 a Vzpomínkový koncert pro Zuzanu Růžičkovou

Fotografie Petry Hajské:

 

Interpreti:

Matouš Zukal absolvoval Pražskou konzervatoř ve třídě Iva Kahánka, v současnosti době pokračuje ve studiu u téhož profesora na HAMU. Již během studií získal řadu významných ocenění v klavírních soutěžích, V letech 2011, 2013 a 2015 se stal laureátem Mladého klavíru Pražské konzervatoře, v roce 2019 získal první cenu v Soutěži Nadace Bohuslava Martinů. V roce 2021 se stal laureátem mezinárodní soutěže Pražské jaro, kde získal 2. cenu a zvláštní cenu Nadace Gideona Kleina pro nejlepšího českého účastníka. Je stipendistou Akademie komorní hudby a pravidelně vystupuje na koncertech pořádaných touto organizací.

 

Kristýna Kůstková je studentkou HAMU a absolventkou Mannes School of Music v New Yorku. Vystupovala např. v Carnegie Hall či Union Club v rámci Mannes Sounds Festival. Pravidelně také spolupracovala s Českým centrem v New Yorku a s National Czech and Slovak Museum v Cedar Rapids. Za šíření české kultury v USA v roce 2020 získala ocenění Gold Crystal Heart Award. Je také držitelkou ocenění Bauše Ruys pro nejlepšího studenta AMU za rok 2022. Kristýna je laureátkou mnoha soutěží. Věnuje se též koncertní činnosti nejen po České republice, ale například i v Itálii či Německu. V této sezóně hostuje ve Státní opeře Praha, v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích a DJKT v Plzni.

 

Klavírista, zpěvák a pedagog Ahmad Hedar studoval hru na klavír na HAMU ve třídě Martina Kasíka a Františka Malého. Zúčastnil se mnoha mistrovských kurzů mj. pod vedením Paula Badury Skody, Andrije Gavrilova a dalších. V roce 2019 se stal stipendistou  Bayreuther Festspiele. Věnuje se nejen klasickému žánru, ale také žánrům populárním. Od roku 2015 intenzivně spolupracuje se zpěváky všech generací jako korepetitor a vocal coach.

 

 

Koncert je součásti projektu Kalabis100, který oslavuje sté výročí skladatelova narození.

Partneři:

Harmonie_LOGO_BLACK