Kalabisovo zhudebnění biblické Písně písní, kantáta Canticum Canticorum rozezní katedrálu sv. Jana v New Yorku. Skladbu nastudoval soubor Musica Sacra s dirigentem Kentem Tritlem ke stému výročí Kalabisova narození.

Kantáta pro alt a tenor sólo, smíšený sbor a komorní orchestr vznikla v osmdesátých letech pro proslulý stuttgartský sbor Gächinger Kantorei. Sbormistr Helmuth Rilling o skladbu Viktora Kalabise požádal, skladatel byl jeho objednávkou poctěn a přijal ji, protože soubor oceňoval mj. pro vzorové provádění Bachových mší a pašijí. Právě v kontextu skladeb barokního mistra zaznělo Canticum Canticorum na premiéře 5. června 1987 v pražském Domě umělců (dnešní Rudolfinum), sóla zpívali Marga Schimelová – alt a Aldo Baldin – tenor. Následovalo provedení ve Stuttgartu a několik nastudování v Čechách. V USA zazněla skladba poprvé již před dvanácti lety, taktéž v New Yorku pod vedením Kenta Tritlea, hrál a zpíval Choir and Orchestra of St. Ignatius Loyola.

Zleva: Helmuth Rilling, Aldo Baldin, Viktor Kalabis, Marga Schimel

Přestože jde o biblický text Písně písní převzatý z latinské Vulgaty, Kalabis zdůrazňuje spíše jeho světské aspekty a kantáta není nutně duchovní: „Po dlouhém hledání jsem se nakonec rozhodl pro věčně krásný zpěv o lásce – Píseň písní. Latinského textu jsem použil pro jeho výjimečnou zpěvnost a v neposlední řadě pak i pro možnost mezinárodního použití. (…) Nevyčerpávám všechny možnosti textu, užívám jen část. Šlo mi o nahlédnutí do tohoto nádherného světa, o naznačení atmosféry, o postižení toho nejcennějšího, co spojuje ženu a muže v kterémkoli tisíciletí – a to je láska.“

Kent Tritle

Nového zahraničního nastudování se Canticum Canticorum dočká v úterý 22. března v newyorské katedrále sv. Jana. Soubor Musica Sacra vede sbormistr Kent Tritle, sólových partů se ujmou Nicole Joy Mitchell – alt a John Riesen – tenor. Spolu s Kalabisovou kantátou zazní dílo Arvo Pärta, Johannese Brahmse a v premiéře skladba skladatelky čínského původu Wang Jie. Koncert podpořila washingtonská nadace The Viktor Kalabis and Zuzana Růžičková Foundation.

Více informací o koncertu naleznete zde.

Uvedení Canticum Canticorum otevírá oslavy stého výročí narození Viktora Kalabise, které připadá na příští rok. Pražský Nadační fond Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové za tímto účelem připravil výzvu Kalabis100. Chce podpořit hudební a muzikologické projekty, které se ke skladateli a jeho dílu vztahují.

Recenze koncertu na Opera News:

„Viktor Kalabis was a prolific Czech composer whose music is lamentably not well known in the Western world. Born in 1923, Kalabis came of age during World War II and the ensuing Soviet occupation. Since he refused to join the Communist Party, Kalabis was denied opportunities, and lived and practiced his art in obscurity. Eventually, he found steady employment as a composer in the Children’s Music division of Prague Radio. As is true of so many composers educated under Soviet tutelage, his music is most akin to the neoclassicism of mid-century Stravinsky and to the folk-influenced style of Bartók. Kalabis‘ Canticum Canticorum was commissioned by Helmuth Rilling and completed in 1986. It is a substantial work for mezzo-soprano, tenor, chorus and orchestra, covering a substantial excerpt of the biblical text. The instrumental writing is rather complex, but the vocal writing is less so, allowing the text to be heard and understood. Nicole Joy Mitchell gave a warm, lyric rendition of the mezzo solos, while tenor John Reisen was appropriately more stentorian. The chorus anchors the music here, and Musica Sacra strongly rose to those demands.“